----Original Message Follows----

From: Greet Plekker
Subject: Familie Plekker ontmoet
Date: Sun, 12 oktober 2003 23:56:32 +0200

(Tijdens de stop van de www.biketourzuidafrika.nl in Bloemfontein, Zuid-Afrika)

Ik keek in het telefoonboek of er ook Plekkers in Bloemfontein woonden. En ja, 2 Plekkers.
Ik naar Luuk in zijn kamer; zullen we bellen?
Ik pak de hoteltelefoon en draai het nummer. Krijg een kind aan de telefoon en vraag of een van de ouders thuis is. Daar kreeg ik Pierre Plekker te spreken. Ik vertelde wie wij waren, uit Zaandam Holland en of hij familiebanden had met Zaandam. Ja, zei hij, mijn grootvader kwam met zijn broer in 1897 uit Zaandam naar Zuid-Afrika.
Ik vertelde wat we hier doen en dat we dinsdag weer verder fietsen. "Kan ik u ontmoeten," vroeg hij. "Ja, we gaan bij Nando's eten vanavond." Vindt u het niet erg als we komen? Nee, we willen u ook graag ontmoeten. Tot vanavond.

Carel en Marique Plekker  v.l.n.r. Greet, Carel, Marique, Pierre en Luuk PlekkerWij met de fietsgroep naar Nando's en al gauw kwam Pierre Plekker met zoon Carel en dochter Marique. Samen aan een tafeltje gezeten en wat besteld. Luuk wist dat er twee broers van zijn Opa, Luiten Plekker, naar Zuid-Afrika waren gegaan, DaniŽl en Willem Plekker. Deze Pierre [45] was een kleinzoon van DaniŽl. Er leeft nog een oom van hem, nu 75 jaar oud. Zijn naam is Enfin Ultimo [nu echt het laatste kind] Plekker. Oom Faai (zoals hij wordt genoemd) heeft een stamboom gemaakt van de Plekkers in ZA, 46 personen in totaal. Alle Plekkers in ZA zijn familie.
"En," vroeg Luuk, "de dichteres Freda Plekker?" Dat was de schoondochter van Willem.
Pierre heeft oom Faai gebeld en heeft, na een introductie, de telefoon aan Luuk gegeven om even te kunnen praten. Ik heb Jan, Luuk's broer in Holland, gebeld en wel even kort gepraat maar de lijn was slecht. We hebben een paar uur met elkaar gepraat. Morgen maakt de vakbond een programma voor de groep om Bloemfontein te bezichtigen, maar Pierre heeft gevraagd om ruimte te geven dat wij zijn vrouw en andere dochter kunnen ontmoeten. Dat kan, is ons verzekerd.

Hoe is het mogelijk, het kan verkeren.
Groeten van Greet

Pierre heeft alvast wat aantekeningen gemaakt en tijdens de eerste ontmoeting kunnen we ook al een paar familiezaken op een rijtje zetten:

----- taal: Afrikaans of Nederlands

Pierre Plekker ( 45 jr.)
vrouw: Sandra de Plessies -
dochters: Marique (18) en Annemieke (14)
zoon: Abraham Carel (10) genoemd: Carel

My oupa: DaniŽl Plekker vanaf Zaandam 1902 saam met broer Willem.
Freda Plekker (dichteres) was schoondochter van Willem
My oom: Enfin Ultimo Plekker (75 jr)
Oom Faai, zoals hij genoemd wordt, heeft een stamboom van de Plekkers sinds 1897 in Zuid-Afrika
Ik heb een telefoonnummer in Kaapstad van een Plekker: dat is een neef: J.P. Plekker

---- We praten over de namen die zowel in Nederland als in Zuid-Afrika in de familie voorkomen.
DaniŽl Plekker had de 9 kinderen, waaronder:
Johanna - Abraham Carel ( Pierre is zijn zoon) - Sytjie - DaniŽl (Daan) - Johannes - Japie  -en- Enfin Ultimo (de enige van deze generatie die nog leeft - 75 jr.)

De volgende dag, 13 oktober is de Biketour-groep uitgenodigd om in de voormalige township een braai mee te maken. Omdat wij nog een keer de familie Plekker, Bloemfontein kunnen ontmoeten maken we met Pierre nog een afspraak. Pierre komt ons ophalen en we rijden naar een gezellig Luuk, Pierre, Greet, Annemieke, Marique en Carel centrum met een visrestaurant waar we heerlijk hebben gegeten. Het dessert genieten we in een andere gelegenheid en omdat het al wat later wordt zit Carel wel een beetje te knikkebollen. Maar hij wil erbij blijven. Het was een heel gezellige avond en we zijn vast van plan contact te blijven houden.
Emailadressen worden uitgewisseld en we beloven elkaar in de toekomst weer te zullen ontmoeten.

  

Na mijn enthousiaste email naar huis in Zaandam, ontving ik het volgende antwoord van mijn zus Marianne (geen Plekker):

Zaandam, 13 oktober 2003 - per e-mail:

Greet: de e-mail, die je gisteren stuurde over de ontmoeting met de ZA Plekkers is inmiddels ook in handen van Loes Plekker en haar zusje (Loes is van 11 hoog hier, weet je nog?).
Ze zijn net zo enthousiast als jullie.

Hallo Greet, dit is Loes.
Wat enig zeg. Ik weet dat mijn vader wel over familie sprak in Zuid-Afrika. Ik weet alleen niet of het broers van mijn Opa Pieter Plekker waren of neven. Wel leuk de naam Piere (Piet) komt hier ook voor mijn broer heet ook Piet(er).
Ik heb ook een Oom Daan gehad.
Mocht je ze nog spreken doe ze dan namens Loes Plekker de hartelijke groeten.
Veel succes met de verdere fietstocht. Wel geweldig dat jullie dat doen.
Succes.

Publicaties over de fietstocht in de Nederlandse kranten :

Noord Hollands Dagblad        en         De Telegraaf (Buizenpost)


HOME